top of page

Klanktherapie en massages

"Een streling voor de ziel"

Wat is klanktherapie?

Klanktherapie bestaat al heel lang. Ruim 4000 jaar geleden maakten de priesters in de Himalayaanse kloosters en China al klankschalen. Klank is niet alleen hoorbaar maar ook voelbaar. Het menselijke lichaam bestaat uit gem. 70% water. Water is een medium dat gemakkelijk met klank meetrilt dus al het vocht in ons lichaam tilt heel goed mee. Klanktherapie gebruikt de energie van geluid om mensen te laten ontspannen. Elke klank is samengesteld uit verschillende tonen. Elke toonhoogte heeft invloed op de mens, want elke toonhoogte heeft zijn eigen werkingsgebied op zowel lichaam als geest. De lage tonen werken over het algemeen rustgevend en aardend. Hoge tonen openen vaak het hart en helen op vlak van emoties. Elk geluid resoneert met ieder mens verschillend.

Een klanktherapie is een soort 'mini vakantie' waarbij lichaam en geest volkomen tot rust kunnen worden gebracht als je dit toelaat. Hierdoor herstelt het evenwicht zich terug en voelen we ons weer opgeladen.

Voor wat kan u bij Samsara terecht?

*Bij alle behandelingen draag je best comfortabele kledij!

Tuin van Samsara

In de zomermaanden en als het weer het toelaat worden alle klankconcerten en behandelingen in de tent gegeven.

Je kan er dan ook genieten van de natuurgeluiden.

Kom je tijdens je fietstocht voorbij Waterland-Oudeman, dan kan je picnicken in de tuin van Samsara en even bijkomen.

Klankconcert

In groep: 5 tot 8 personen binnen/buitentent in de zomer of op locatie tot 20 personen - 60 min klankbad en totale beleving 1u45 min

​Je ligt op een zacht matrasje met een kussen en fleece-dekentje. Tijdens het klankconcert neem je even tijd voor jezelf. De klanken en vibraties van verschillende klankschalen, gongs en bijhorende instrumenten laten je terugkomen naar je diepere zijn.​​

Klankschalenmassages

Individueel of duo

Bij een klankmassage worden schalen rond en op je lichaam geplaatst. Dit zowel op de buik als op de rug en in bepaalde volgorde naargelang het type massage waarvoor je kiest. Je wordt meegevoerd in de ruimtelijke beleving en laat de trillingen van de klankschalen door je lichaam stromen die eventueel blokkades helpen oplossen.

Type massages

Alle klanktherapieën zijn opgebouwd uit 3 fases (60 of 90 min.) 

  1. Het lichaam tot rust brengen door de universele schaal boven het lichaam te houden en een relaxatie tekst uit te spreken.

  2. De massage zelf

  3. Afronden met een kort klankbad waarin verschillende instrumenten in de ruimte en boven de cliënt worden aangeslagen.

Ontspannende klankschalenmassage

Tijdens deze behandeling is de relaxatie tekst kort en ligt de cliënt in fase 2 eerst op de buik en daarna op de rug. De klankschalen worden in opbouwende lijn op 3 plaatsen tegelijk geplaatst. Bij specifieke lichaamsklachten wordt daar meer tijd aan gegeven.

Deze massage kan ook aan een duo worden gegeven.

mama solo .jpeg
VV8_7846 olie massage.jpg

Klankschalenmassage met olie

Bij deze behandeling wordt het aanslaan van de klankschalen gecombineerd met een olie massage en aromatherapie. Dit is een gewaardeerde en aangename Wellness therapie. Eerst wordt het lichaam gemasseerd met olie waarna de klankschaal in een vloeiende beweging over het bovenlijf of volledige lichaam met lichte druk wordt bewogen zodat de trillingen diep binnendringen.

Chakra klankschalenmassage

De chakra massage is gericht op 'healing' en ontwikkeling en bestaat uit een combinatie van aandacht, klankschalen en affirmaties. Er wordt telkens een schaal op één van de zeven chakra's geplaatst. Door de vibratie van de schaal wordt de energie van alle chakra’s verlevendigd. De behandeling duurt 90 minuten

VV8_7801klankschalen massage.jpg
_edited.jpg

Voetreflexologie

Individueel - 60 min.

Voetreflexologie is gunstig voor lichaam en geest. Naast de fysieke effecten op het lichaam werkt deze massage ook zeer ontspannend. Door het masseren van drukpunten, reflexpunten en energiestromen die in verbinding staan met specifieke organen en functies van het lichaam wordt de genezingskracht van het lichaam gestimuleerd en het immuniteitssysteem versterkt.

VV8_7887 voetreflex.jpg

De behandeling is opgebouwd uit 4 fases en duurt ongeveer 60 min:

  1. Voetbad met aromatherapie en scrub

  2. Ontspannende handgrepen

  3. Bewerken van specifieke reflexpunten

  4. De voeten en onderbenen met hydraterende zalf masseren

Voetrefelexologie kan ook aan huis gegeven worden.

Combi massages

Individueel - 60 of 90 min.

Combi klank- en hoofdmassage

Na afloop van een klankschalenmassage naar keuze wordt een hoofdmassage gegeven. Hiervoor wordt olie gebruikt. Een hoofdmassage ontspant het zenuwstelsel en elimineert vermoeidheid als gevolg van mentale spanning en druk. 

Combi klankmassage en voetreflexologie

Deze behandeling combineert een voetreflexologie met een ontspannende klankmassage. Er wordt aangeraden om hiervoor 90 minuten te kiezen. Deze behandeling start met een voetbad, ontspannende handgrepen en masseren van onderbenen en voeten met hydraterend zalf. Hierna volgt de ontspannende klankmassage met als afronding een kort klankbad.

Combi hoofdmassage en voetreflexologie

Deze behandeling combineert een volledige voetreflexmassage met als tweede deel een hoofdmassage. Een hoofdmassage ontspant het zenuwstelsel en elimineert vermoeidheid als gevolg van mentale spanning en druk. Het verbetert ook de toevoer van zuurstof naar de hersenen en de circulatie.

VV8_8005 schaal op hand.jpg
VV8_7882 voetreflex.jpg

Mogelijke uitwerkingen van de verschillende behandelingen:

Enerzijds kan men stilte, ruimtelijkheid en transcendentie ervaren. Dit kan zich uiten in een nieuwe beleving van het lichaam, geluksgevoelens, herinneringen aan vroeger, eenheid voelen met jezelf en de ruimte rondom, keuzevrijheid, het hier en nu bewustzijn, thuiskomen.

Anderzijds kan je een gevoel van "healing" ervaren. Zodra men ontspant kan het herstellend vermogen van lichaam en geest worden ingezet om te "healen". Dit kan leiden tot in slaap vallen, zwaar gevoel in het lichaam, hoofdpijn, onrust of welk ander ongemak dan ook. Dit is tijdelijk en betekent dat er blokkades in het lichaam aan het oplossen zijn en je bezig bent met 'loslaten' van wat je niet meer nodig hebt.

Na een behandeling raden we dan ook aan om veel water te drinken en genoeg te slapen.

Contra-indicaties voor klankmassages:

Klankmassages waarbij de klankschalen op specifieke plaatsen op het lichaam worden geplaatst zijn niet voor mensen die zwanger zijn, een pacemaker hebben, lijden aan epilepsie of gevoelig zijn aan tromboses. Als er implantaten zijn, moet dit gemeld worden zodat op deze plaatsen geen klankschaal wordt geplaatst.

bottom of page